Friday, June 23, 2023

Svøm Danmark - Frit fald DM-ugens største vovehalse kaster sig ud fra Limfjordsbroen


 

Atleterne springer ud fra broen – helt op til 20 meter over Limfjordens kolde vand. Men hvem laver de mest fænomenale spring og kåres som danmarksmester?

Et udspring fra Limfjordsbroens gangsti, der befinder sig 10 m over vandoverfladen, kan få pulsen op hos de fleste – men ikke hos Danmarks bedste high divere. Derfor er Limfjordsbroen igen i år udstyret med et stillads, så high diverne kan springe fra enten 13, 16 eller 20 meters højde. Når først de er i frit fald mod Limfjorden, er det med hastigheder på op til 70 km/t, og de bremser på 4-5 m under vandoverfladen.

”Oplevelsen af at stå i 20 meters højde midt i en by som Aalborg føles som at have hele byens øjne på sig, når man springer ned i Limfjordens kolde vand. Det er simpelthen fænomenalt,”

Mads Søndergaard, evenansvarlig fra High Diving Denmark

Sidste år var DM i High Diving et af DM-ugens største tilløbsstykker med hundredevis af tilskuere til mesterskabet langs Honnørkajen. Det var en stor oplevelse for Annika Bornebusch, der også stiller op til DM i år:

”Når man står oppe på 20 m-afsatsen og gør sig klar til sit spring, føles publikum meget langt væk. Men idet man kommer op af vandet og kan høre publikums klapsalver og tilråb, er det fantastisk,” fortæller hun.

To high divere kan blive firdobbelte danmarksmestre

De to high divere, Jonas Brockstedt Madsen og Annika Bornebusch, kan begge blive firdobbelte danmarksmestre i år. De vandt nemlig hver især titlen som danmarksmestre i 2020, 2021 og 2022.

Annika Bornebusch er den eneste aktive kvindelige high diver i Danmark og springer derfor kun mod sig selv. Men det betyder ikke, at hun bare er med på en fribillet. Hun har netop kvalificeret sig til VM i High Diving, der finder sted i Japan om få uger, og vil bruge DM til at træne sin VM-serie på 20 m.

Jonas Madsen er ligeledes en talentfuld high diver, der har potentiale for at snuppe danmarksmestertitlen igen. Han skal dog konkurrere mod en række andre – heriblandt Danmarks uden tvivl mest erfarne high diver, 44-årige Jimmi Andersen.

Der er også to lokale springere fra Aalborg, der stiller sig klar på Limfjordsbroen, nemlig Anders Rovsing og Espen Kjølstad. De springer begge til daglig i Aalborg Svømmeklub.

Sidst men ikke mindst er det værd at holde øje med to af de internationale high divere, der deltager i den åbne konkurrence sideløbende med DM. Det er to herrer, der er kendte ansigter i det europæiske High Diving-miljø, nemlig tyske Jan Wilko Heinzel og schweiziske Jean-David Duval. Begge er talentfulde high divere på niveau med de to forsvarende danmarksmestre. Foruden dem deltager også tyske Yannick Surkau i sin første High Diving-konkurrence.

DM-ugen rummer også det allerførste DM for juniorer

For første gang vil der også være juniorer, der kaster sig ud fra stilladset på Limfjordsbroen i jagten på DM-medaljer. Det drejer sig om Victor Borshau Bruhn fra FREM Odense og Emil Thorup fra Greve Udspring.

Der er dog store sikkerhedsmæssige krav til de to juniorer. De skal fx vise flere gange på forhånd, at de kan deres konkurrencespring, og de må max springe fra 13 m.

”Vi er ekstra opmærksomme på sikkerheden i forhold til juniorerne. De skal have en god oplevelse, samtidigt med at konkurrencen afvikles på en forsvarlig måde,”

Mads Søndergaard, evenansvarlig fra High Diving Denmark

Kort om DM i High Diving

Sted: Limfjordsbroen ved Honnørkajen

Højder: 13, 16 og 20 m

Indledende spring for seniorer: fredag den 23. juni kl. 17:40

Finalespring for juniorer: lørdag den 24. juni kl. 12:20

Finalespring for seniorer: lørdag den 24. juni kl. 13:05 – også på DR TV

Kort om High Diving

High Diving er en ekstrem udgave af udspring og er en af de absolut nyeste sportsgrene. I år afholdes det fjerde DM i High Diving, og sporten blev først formelt anerkendt af World Aquatics i 2013. Der er omkring 20 aktive udøvere i Danmark. Udspring og High Diving er discipliner under SvømDanmark.

Den maksimale højde er forskellig for mænd og kvinder pga. den fysiologiske forskel mellem kønnene. Mænd må max springe fra 27 m, mens kvinder max må springe fra 20 m. Der er også en højdegrænse for de deltagende juniorer – de må max springe fra 13 m.

High divernes spring vurderes af et dommerpanel ud fra tre kriterier; afsæt, flyvefase og landing. Dog har springhøjderne også indflydelse på chancen for at få en af de eftertragtede medaljer rundt om halsen. De forskellige højder har nemlig hver sin højdefaktor, der ganges med dommernes point. I de to kategorier, damer og herrer, kåres en 1., 2. og 3. plads.

No comments: