Saturday, July 20, 2024

SvømDanmark Senior Camp hitter i Herlev Svømning


 

Herlev Svømning holder i uge 29 en sommercamp for seniorer – og det er helt klart fællesskabet, der tiltrækker de ældre.

Af Maja Lorentzen, kommunikationskonsulent

Imens svømmeklubber landet over lige nu har fokus på at holde AquaCamps for børn, har Herlev Svømning kastet sig over en ganske anderledes målgruppe. Selvom de også holder en sommercamp for børn i svømmeskolealderen, er uge 29 viet til en SeniorCamp.

”Jeg synes, det er smadderrart, at der er et tilbud om sådan en aktivitet i Herlev. Jeg håber på at møde andre seniorer fra området, og jeg kan godt lide at være aktiv – derfor har jeg tilmeldt mig campen,” fortæller Birgitte Teih.

Hun og 21 andre seniorer mødes mandag-fredag i Hjortespringbadet i Herlev, hvor de starter dagen med AquaFitness, og derefter laver de forskellige aktiviteter hver dag.

”Jeg lærer en masse nye at kende, og jeg prøver nye ting – yoga har jeg fx aldrig prøvet før. Og vi laver vores egen creme, zumba, banko – det er lige noget for en pensionist, det er fedt,” forklarer Jeanette Frandsen, der deltager i campen.

”Vi har et rigtig godt svømme-venindeskab”

Et af formålene med SeniorCampen er at skabe rammerne for et fællesskab blandt seniorerne, der kan få nye relationer til andre i lokalområdet på deres egen alder.

”Sidste år var det sådan, at jo længere vi kom hen på ugen, desto mere begyndte de at snakke sammen og finde ud af, hvad hinanden laver til daglig. Vi fik at vide bagefter, at de syntes, det havde været virkelig hyggeligt,” fortæller Maj-Brit Mikkelberg, der er klubchef i Herlev Svømning.

Det er da også fællesskabet, som flere af deltagerne fremhæver som årsagen til, at de har valgt at bruge ugen på at være med i campen.

”Jeg synes, det er en god idé, at klubben holder den her camp, fordi man kommer til at møde andre seniorer. Og det med at få rørt sig i vandet, gå en tur og snakke med de andre – det, synes jeg, er rigtig godt,” forklarer Birgit Slej, der deltager i årets camp.

”Jeg deltager, fordi vi har et rigtig godt svømme-venindeskab, hvor vi griner og har det sjovt. Det er dejligt med motionen, vi spiser sammen, og jeg har mit strikketøj med – jeg glæder mig hver dag til at komme herover,” siger Jeanette Frandsen.

Alt for langt fra juni til august

Det hele startede egentlig med, at Herlev Svømning for tre år siden oprettede svømmehold, der er målrettet seniorer, der fx har været på et genoptræningsforløb, har brug for motion, har mistet en ægtefælle eller på anden måde er ensomme og gerne vil mødes med andre.

”Seniorerne på nogle af vores hold talte om, at de synes, der går alt for lang tid fra, at sæsonen stopper i slutningen af juni, til at den starter igen i midten af august. De efterspurgte med andre ord selv et tilbud i skolernes sommerferie,” forklarer Maj-Britt Mikkelberg.

Tæt på sæsonafslutningen i 2023 spurgte klubchefen derfor seniorerne, om de var friske på en SeniorCamp med kort varsel – og det var de. Syv seniorer havde mulighed for at deltage, og det blev en stor succes. Og allerede i februar 2024 åbnede de for tilmeldingen til dette års SeniorCamp.

”Da vi fortalte, at vi holder en camp igen, og at de allerede kunne tilmelde sig, eksploderede det. Vi nåede slet ikke at reklamere særlig meget for campen, før der var 15 tilmeldte – og nu har vi 22 deltagere,” fortæller Maj-Britt Mikkelberg.

Indsatsen for seniorerne er en investering

SeniorCampen er en del af en større indsats, som Herlev Svømning gør for de ældre i kommunen, og hun har nogle gode råd til andre klubber, der gerne vil i gang med aktiviteter for den målgruppe.

”Det er vigtigt, at der er en træner i klubben, som brænder for det og synes, at det er nogle gode timer at give ud – og så skal træneren tænke mere i fællesskab end svømning,” siger hun og uddyber:

”Hvis man har adgang til et klublokale, gør det en stor forskel, hvis en del af trænerens aflønning består i at lave en kande kaffe og stille nogle småkager frem enten før eller efter holdstarten. Så kan seniorerne lære hinanden at kende over en kop kaffe – det betyder rigtig meget for dem. Vi startede vores første seniorhold for tre år siden, og flere af dem taler om at mødes i deres kolonihaver og ses uden for undervisningen.”

Hun understreger, at en indsats for seniorer er en investering og vil i starten mest bestå af udgifter.

”Det løber ikke rundt i starten. Vi var så heldige at kunne søge en pulje i vores kommune, og man kan jo også søge puljer hos DIF og DGI. Men hvis man holder ved, kan det blive til stor gavn for klubben,” mener Maj-Britt Mikkelberg.

Udover sommercampen for seniorer har deres investering også udviklet sig til flere medlemmer – og Herlev Svømning er også begyndt rekruttere seniorer som hjælpetrænere i svømmeskolen.

Kort om Herlev Svømnings SeniorCamp

Åben for alle seniorer, der er 60 år eller ældre.

Fandt sted første gang i sommeren 2023 med syv deltagere. I år har campen 22 deltagere – 21 damer og en enkelt mand.

Koster 695 kr. for fem dage inkl. alle aktiviteter og kaffe.

Eksempler på aktiviteter er Aqua Fitness, yoga, petanque, førstehjælp, zumba, banko og hjemmelavet scrub til ansigt og krop.

No comments: